Blijft er water in uw vaatwasser staan? |
|
Er blijft water in de vaatwasser staan
Bij intensief gebruik kan het voorkomen dat er zich problemen gaan voordoen in een vaatwasser. Hierdoor zal deze minder optimaal functioneren en zal uiteindelijk je afwas ook een stuk minder schoon worden. Eén van de meest voorkomende problemen die bij vaatwassers kunnen voorkomen, is dat er water in de afwasmachine blijft staan. Het water wordt dan niet goed door de afwasmachine weggepompt. Dit kan komen doordat iets de pomp blokkeert, maar het kan ook komen door een simpele knik in de afvoerslang van de afwasmachine. Helemaal erg wordt dit het gevolg is van een defecte pomp of niveau-regelaar. Deze zal dan moeten worden gerepareerd of vervangen. Voordat je er een monteur bij haalt, kun je altijd eerst proberen het probleem zelf op te lossen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, die ervoor zorgen dat er water in de vaatwasser blijft staan.
Controleer de afvoerslang en spoelbak
Als het water in de vaatwasser niet goed wordt afgevoerd, kan er lekkage ontstaan. Een eerste optie om dit probleem te verhelpen, is door de afvoerslang te controleren. Controleer of er een knik of deuk in de afvoerslag aanwezig is, waardoor de doorgang wordt geblokkeerd. De afvoerslag kan ook verstopt zitten. Controleer dit door de slang te verwijderen en eventueel vuil uit de slang weg te nemen. Als de afvoerslang weer goed doorloopt, dan kan het water weer goed worden weggepompt. Controleer of het probleem is opgelost. Controleer eventueel ook de afvoer van de spoelbak, wanneer de vaatwasser hierop is aangesloten. Ook deze kan verstopt zitten.
Controleer de filters van de vaatwasser
Ook verstopte filters kunnen ervoor zorgen dat water niet meer goed kan worden afgepompt. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk water uit de vaatwasser wordt geschept, waarna de filters kunnen worden verwijderd. Deze vind je onderin de vaatwasser en zijn vaak heel gemakkelijk te verwijderen door ze los te draaien en eruit te trekken. Nu kun je alle vuilresten verwijderen en bovendien de opening naar de pomp controleren op verstopping. Het water zal dan ook minder goed kunnen weglopen.
Controleer de pomp van de vaatwasser
Ook de pomp zelf kun je uit de vaatwasser halen. Hiervoor moet je bepaalde schroeven mogelijk losmaken, aan zowel de achterkant, bovenkant of voorkant van het rechter zijpaneel. Het zijpaneel kan hierna worden verwijderd. Ook de pomp zit met enkele schroeven vast, maar kan goed worden verwijderd en worden schoongemaakt. Na de reiniging plaats je de pomp weer terug en controleer je of de pomp het weer doet. De onderdelen mogen hierbij geen contact hebben gemaakt met de vaatwasser of het water. Zorg ervoor dat het slangetje van de niveauregelaar loskomt aan de kant va het pomphuis.
Zodra de machine aanstaat, blaas dan krachtig op het slangetje. De niveauregelaar zal gaan schakelen, als er op het slangetje geblazen wordt. Het water dat nog in de machine zit, zal de pomp in beweging zetten. Mocht de pomp niet gaan werken, dan is deze mogelijk defect en zal er vervanging nodig zijn. Het kan ook zijn dat de niveauregelaar stuk is en hierdoor niet door heeft dat er nog water zit. Er wordt zo geen opdracht doorgestuurd naar de pomp, waardoor deze niet in beweging komt. Wanneer de niveauregelaar defect is of bevuild, kan deze vervangen worden of schoongemaakt.
Water in de vaatwasser
Vaak merk je pas dat er water in de vaatwasser blijft staan, doordat er zich een lekkage voordoet. Het kan echter ook zo zijn dat het apparaat niet eens meer aan wil. Het is vaak nadeliger als de machine wel gewoon opstart, maar halverwege of juist vrij snel na het starten van een wasbeurt ermee ophoudt. Het water wordt dan plotseling niet meer afgevoerd. In zulke gevallen blijft er vaak een flinke laag troebel water achter in je vaatwasmachine. Nadat al dit water uit de vaatwasser is verwijderd, kun je op zoek gaan naar een mogelijke oorzaak. Waarschijnlijk zijn er dan problemen met de afvoer van het water, waardoor de vaatwasser er halverwege mee stopt. Door zorgvuldig en met regelmaat je vaatwasser te controleren op mankementen, als verstopping of geknikte afvoerslangen, kun je dit probleem vermijden.
Een goede reiniging zal ook wonderen doen, om te voorkomen dat er verstoppingen plaatsvinden door vetresten. Je voorkomt zo dat het water niet meer goed kan worden afgevoerd en bespaart jezelf veel leed door lekkages of overstromingen. De vaatwasser zal ook een stuk schoner blijven ruiken, aangezien etensresten nu niet in het water belanden, wat onverhoopt in de vaatwasser blijft staan. Er zijn gelukkig dus voldoende dingen te bedenken om een rampscenario te voorkomen, dan wel op te lossen.