Vaat beschadigd of aangetast na het vaatwasprogramma? |
|
De vaat is beschadigd of aangetast na het programma
Een vaatwasser biedt een uitkomst voor het dagelijks afwassen van vieze vaat. Je stopt simpelweg alle borden, bekers en bestek in de vaatwasser en je hebt er verder geen omkijken meer naar. De machine doet al het werk en zorgt ervoor dat alles schoon en droog wordt gemaakt. Je kunt ook meerdere eetmomenten opsparen en in één keer alle vaat ineens doen. Dit bespaart tijd en moeite en daarom zijn veel mensen gebaat bij de aanschaf van een vaatwasser. Toch kunnen er zich ook enkele problemen voordoen. Niet enkel bij de vaatwasser zelf, maar ook voor de vaat kan dit nadelige gevolgen hebben. Zo kan de vaat beschadigd of aangetast raken na het draaien van een programma. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken aangewezen worden. Het is dan ook belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat mogelijk tot beschadigingen aan je vaatafwas kan leiden.
Controleer de handleiding
Lang niet al het servies of vaat is geschikt om in een vaatwasser gestopt te worden. Hiervoor zijn duidelijke richtlijnen aangegeven, die ervoor bedoeld zijn om nadelige resultaten te vermijden. Stel jezelf daarom zeker op de hoogte van deze richtlijnen en controleer altijd of iets wel in een vaatwasser kan worden mee gewassen. Hierover staan vaak duidelijke adviezen in de handleiding van het product zelf. In de handleiding vind je doorgaans ook tips over hoe een vaatwasser op de juiste manier kan worden in- en uitgeruimd om beschadigingen te voorkomen. Bovendien kun je gebruik maken van tabletten voor vaatafwas, die in sommige gevallen zelfs een beschermende functie hebben. Ook dit kan voorkomen dat het product wordt aangetast, zodra het wordt meegenomen in een programma in de vaatwasser.
Mogelijke beschadigingen
Een mogelijke beschadiging die je vaat kan oplopen, tijdens het doorlopen van een programma, is onder meer kalkaanslag. Dit kan gemakkelijk te verhelpen zijn door voldoende zout toe te voegen aan het vaatafwaswater. Vaak maak je al gebruik van een combi-tablet, maar dit kan niet voldoende zijn. Zeker als de vaatwasser niet goed staat afgesteld op waterhardheid, kan kalkaanslag een probleem vormen. Stel in dat geval de waterhardheid hoger in en voeg extra zout toe tijdens het programma. Hierdoor kun je kalkaanslag vermijden. Een ander probleem is dat je doffe glazen kunt krijgen door het draaien van een vaatwasprogramma. Vaak kun je de dofheid er alsnog goed vanaf poetsen. In dat geval kan het zijn dat het wasmiddel niet voldoende actief is. Ook kan de waterhardheid te laag staan ingesteld. Kies ofwel een ander afwasmiddel of stel de waterhardheid hoger in.
Zwaardere beschadigingen
Nog een ander probleem dat zich voor kan doen, is glascorrosie. Dit is herkenbaar door de gekleurde, regenboogachtige vlekken of strepen in het glas. Ook kun je een melkachtige film in het glas gewaarworden. Helaas is dit een onomkeerbaar proces, waar je achteraf weinig nog aan kunt doen. Het effect kan wel worden tegengegaan door vaatwasmiddelen met zinkzouten te gebruiken tijdens het draaien van een afwasprogramma. Als je zilver meeneemt in de vaatwasser, dan kan dit verkleuren. Het reageert dan met bleekmiddel, ei of zout wat in het afwaswater zit. De mate waarop dit plaatsvindt, hangt af van het vaatwasmiddel. Er zijn middelen beschikbaar die extra bescherming bieden aan zilver. Vaak is de verkleuring die plaatsvindt, wel goed te verwijderen met zilverpoets.
Verwijderen van kalkaanslag
Er is een duidelijke manier om te achterhalen of de witte aanslag op je glazen veroorzaakt wordt door kalkaanslag of door glascorrosie. Gebruik hiervoor simpelweg een doekje met een druppel witte azijn en wrijf over de aanslag. Wanneer de waas verdwijnt, is er sprake van kalkaanslag. Gebeurt er niets, dan kun je rekenen op glascorrosie. De kalkaanslag kun je verder verwijderen door de gootsteen te vullen met warm water en een kopje witte azijn toe te voegen. Laat de glazen hier een kwartier in staan en spoel ze dan af met schoon water. Door de glazen schoon te wrijven met een theedoek, verwijder je alle kalkaanslag. Je kunt ze ook reinigen via de vaatwasser, door de glazen met kalkaanslag hierin te plaatsen en 2 tabletten kunstgebitreiniger in het bestekmandje toe te voegen. Draai vervolgens een standaard vaatwasprogramma. Zorg voor voldoende zout en dat de dosering goed staat ingesteld met betrekking tot de waterontharder, zodat deze goed zijn werk kan doen.
Glascorrosie voorkomen
Vaak is het niet mogelijk om glascorrosie helemaal te voorkomen. Er zijn echter wel enkele zaken waar je rekening mee kunt houden, als je glas in de vaatwasser stopt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je enkel glas in de vaatwasser plaatst dat bestendig is tegen vaatafwas. Uiteindelijk kan het ook bij dit soort glas optreden, maar vermijd kristalglas. Zorg ervoor dat het glaswerk niet heter wordt gewassen dan nodig, aangezien dit de chemische reactie tussen het glas en het afwasmiddel versnelt. Gebruik bovendien glansspoelmiddel, omdat dit beschermt tegen corrosie.