Gebruik jij al glansspoelmiddel in je vaatwasser? Dit moet je weten |
Kijk eens in je vaatwasser. Je ziet een klein vakje voor het vaatwasmiddel en daarnaast nog een klein vakje. Het tweede vakje is voor het spoelglansmiddel, vloeibaar spul dat bestaat uit oppervlakte-actieve stoffen, zouten en zuren. Het is ontworpen om je vaatwasser beter te laten werken, zodat je een schonere en drogere vaat krijgt die er mooi en glanzend uitziet. In dit artikel lees je wat je moet weten of glansspoelmiddel voor je vaatwasser.
Niet schadelijk voor het milieu
Veelgehoorde bezwaren tegen spoelglansmiddel zijn dat het je vaat besmeurt met smurrie en schadelijk is voor het milieu, of dat het totaal overbodig is. Maar bij nadere beschouwing blijkt dat het niet gevaarlijk is en eigenlijk heel nuttig - je vaat zal nooit zo schoon worden zonder het glansspoelmiddel.
Geen geldklopperij dus
Je hebt spoelglansmiddel nodig omdat vaatwasmiddelen niet meer hetzelfde werken als vroeger. Als je leest over de beste vaatwassers, weet je dat regelgevende instanties in 2010 van wasmiddelenfabrikanten hebben geëist dat ze stoppen met het gebruik van fosfaten, een geweldig schoonmaakmiddel, omdat ze kunnen leiden tot algenbloei in binnenwateren. Wat zit er dan nog wel in?
Oppervlakte-actieve stoffen
Dit is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van het spoelglansmiddel. Water is een vreemde afhankelijke molecule: Het houdt ervan om zich zoveel mogelijk aan zijn buren vast te klampen. Watermoleculen aan de oppervlakte gedragen zich ongewoon omdat ze geen watermoleculen boven zich hebben om zich aan vast te houden, dus ze houden zich dubbel zo hard vast aan de moleculen naast hen. Dit gedrag staat bekend als "hoge oppervlaktespanning" en het is de reden waarom water parelt op glazen en borden. Het water blijft liever aan zichzelf plakken dan dat het zich verspreidt over het bord. Oppervlakte-actieve stoffen kunnen deze hoge spanning doorbreken omdat ze de watermoleculen aan het oppervlak iets geven waar ze zich aan vast willen houden in plaats van aan hun buren.
Vlekkeloze vaat
Dus het water dat eerst op je glas parelde, verspreidt zich nu in een dunne laag. Water in een dun laagje verdampt veel gemakkelijker dan water in een laagje, zodat je vaat aan het eind van de cyclus droog en glanzend is. Een ander belangrijk effect van glansspoelmiddelen is het voorkomen van watervlekken op glazen. In glansspoelmiddel zitten stoffen die het spul dat watervlekken maakt aanpakken- opgeloste mineralen zoals calcium - en voeren het af. Als ze worden weggespoeld, blijven ze niet achter in het water, dus geen vlekken. Magie.
Waarom heb je dan meer oppervlakte-actieve stoffen nodig?
Is afwasmiddel niet gemaakt van oppervlakte-actieve stoffen? Ja, afwasmiddel bevat oppervlakte-actieve stoffen. Maar het bevat ook een heleboel andere complexe chemicaliën en enzymen. Verschillende oppervlakte-actieve stoffen zijn beter in verschillende dingen: Sommige zijn beter in schoonmaken en sommige zijn beter in het verbreken van het zelfbindende vermogen van het vaatwaswater. De laatste zijn het soort dat vaak in spoelglansmiddel zit. Als je denkt slim te zijn en gewoon extra wasmiddel te gebruiken: dat gaat dus niet helpen. Als je extra afwasmiddel gebruikt, spoelt niet alles goed weg en blijft er een laagje afwasmiddel op je vaat achter. Te veel afwasmiddel kan zelfs glazen dof maken. Doe het dus niet, en gebruik in de plaats een spoelglansmiddel.
Forum
Storingen
Storingen per merk
AEG storingen (16)
Asko storingen (5)
ATAG storingen (11)
Bosch storingen (20)
Candy storingen (6)
Etna storingen (5)
Fagor storingen (8)
Haier storingen (2)
Ignis storingen (11)
Koenic storingen (3)
Miele storingen (29)
Neff storingen (7)
Sharp storingen (2)
Siemens storingen (16)
Smeg storingen (6)
Whirlpool storingen (10)