Visje garen in de vaatwasser |
Een vis garen in de vaatwasser klinkt misschien een beetje vreemd en zelfs onmogelijk, maar niks is minder waar. Het enige wat ervoor nodig is is de Foodsaver, een speciaal apparaatje, geproduceerd door een Amerikaanse fabrikant, en natuurlijk een vaatwasser.
Met de Foodsaver (de naam zegt het al) is het mogelijk zelf voedsel te vacumeren waardoor het langer bewaard kan worden. Maar dit is niet de bedoeling bij het bereiden van een vaatwasser-visje. Hierbij ga je anders te werk.Het is de bedoeling dat de vis (bijvoorbeeld een lekker stukje kabeljauw) samen met een sausje of andere smaakmakers in een speciale zak worden gestopt. Deze zak wordt vervolgens gevacumeerd met de Foodsaver. De luchtdicht verpakte vis kan dan zo de vaatwasser in. Gewoon in het bovenste rek tussen alle vieze kopjes en schaaltjes. Dan nog een beetje vaatwasmiddel erbij en het programma van een uur (zestig graden) kan beginnen.
Vaatwasser versus magnetron
Het geheim van vis klaarmaken in de vaatwasser zit ‘m in de langere bereidingstijd bij een lagere temperatuur. Na een uur heb je niet alleen een schone vaat, maar bovenal een goed gegaard stuk vis. Het pakket blijft gewoon heel en doordat de plastic zak van tevoren helemaal luchtdicht is gemaakt, kan er geen water bijkomen. De vis smaakt dus niet naar zeep. Volgens de fabrikant van de Foodsaver is deze ludieke manier van voedsel bereiden erg gezond. Het resultaat van vis uit de vaatwasser is een product met meer smaak, kleur, aroma, vocht en voedingsstoffen. Het werkt in feite niet anders dan een stoommaaltijd uit de magnetron, alleen sla je in dit geval twee vliegen in één klap. De vaatwasser moet toch draaien!
Het is overigens ook mogelijk om zonder de Foodsaver vis te bereiden in de vaatwasser. Pak in dit geval de vis goed in met aluminiumfolie. Het risico op natte vis is hierbij wel aanwezig, maar het is het proberen waard!