Tips om de vaatwasser handiger in te ruimen |
Hoe kan ik op de beste manier mijn vaatwasser inruimen?
Het inruimen van een vaatwasser is een flinke klus. Het lijkt zo gemakkelijk, met al die specifieke vakjes, bakjes en sleuven, maar het blijkt iedere keer weer heel lastig om alle vaat er goed in te krijgen. Als dat toch eens een keer goed uitgelegd kon worden. Gelukkig is dat mogelijk. Er bestaat namelijk een hele efficiënte manier van inruimen die met zekerheid voor iedereen die een vaatwasser bezit werkt. Wie zich voortaan aan deze stappen houdt zal merken dat het doen van de vaat een fluitje van een cent wordt.
Van achter naar voor
Hoewel de meeste mensen dit wel zullen begrijpen, kan het best zijn dat sommige mensen hier nooit eerder over hebben nagedacht. Om echt efficiënt te zijn is het het slimst om de vaatwasser van achter naar voor in te ruimen. Als het gaat om de beste manier om een machine te vullen, dan is dit de eerste stap. Door achteraan te beginnen is het gemakkelijker om alle ruimte die er in de machine is te vullen. Wanneer vooraan begonnen wordt, dan kunnen er plekjes achterin openblijven omdat je er bijvoorbeeld niet goed meer bij kunt. Deze simpele stap voorkomt dat.
Geen half werk
Wat ook belangrijk is, is dat het beter is om de machine helemaal vol te laden. Wanneer hij helemaal vol zit hoef je namelijk het programma maar één keer te draaien voor een hele lading aan vaat. Dit zorgt ervoor dat je minder verbruikt en dus goedkoper uit bent. Wanneer je de voorgaande tip over het vullen van achter naar voor hierbij gebruikt, dan kan je misschien zelfs wel drie beurten in één keer doen voortaan. Dit is niet alleen beter voor jou, maar zeker ook beter voor het milieu. Het belang hiervan mag natuurlijk ook niet onderschat worden.
Eerst onder, dan boven
Wat geldt voor het beginnen aan de achterkant en dan naar voren werken, geldt eigenlijk ook voor het vullen van onder en boven. Door de grotere items onder te plaatsen en de kleinere items boven is het beter te verdelen en gemakkelijker te vullen. Dit betekent dus dat potten, pannen en grote borden een plek in de onderste lade hebben. Serviesgoed, glazen en bijvoorbeeld mokken en kleine schaaltjes passen beter in de bovenste la. In veel gevallen is er dan ook nog een aparte bestekla of bestekbak waar de vorken, messen en lepels in passen. Gebruik deze dus ook hiervoor.
Niet stapelen
Ook voor het gebruik van onder en boven kan worden aangevuld met een tweede tip die hierop aansluit. Het is namelijk niet de bedoeling dat je gaat stapelen. De vaatwasser moet natuurlijk wel helemaal vol, maar de beste manier is niet door alles zo dicht op elkaar te zetten dat het onmogelijk is voor de machine om de vaat schoon te spoelen. Aangekoekte resten moeten immers goed bereikt kunnen worden. Is de machine vol, dan is hij vol, probeer dus niet te proppen. Dit zorgt alleen maar voor meer werk.
Sterkste aanslag in het midden
De vaat waar het vuil het sterkst is aangekoekt moet bij voorkeur in het midden. Daar is een goede reden voor. Hier is namelijk de draaiarm geplaatst. Deze zorgt ervoor dat de stralen water door de machine schieten. Wanneer je hier vlakbij bent, dan ben je dus op de plek waar de stralen het sterkst zijn. Hoe vuiler de vaat, hoe beter het is om deze in het midden te zetten. De wat minder zwaar aangekoekte borden en schalen kunnen dan meer aan de buitenkant van de machine een plaats hebben.
Alvast sorteren
Je moet niet alleen nadenken over de was zelf, maar zeker ook over de handelingen daarna. Dat doe je bijvoorbeeld door de vaat alvast te sorteren voor als je hem gaat opruimen. De meest treffende manier is toch wel de bestekbak. Door de messen bij elkaar te zetten en hetzelfde te doen met de vorken en de lepels kan je deze allemaal in één beweging op de goede plek in de la of de bak terugleggen als de vaat klaar is. Dit scheelt veel tijd.
Routine aanleren
Alle stappen kunnen je helpen om sneller, slimmer en doeltreffender je vaat te doen. Daarom is het verstandig om alles aan te leren en routine te maken. Op de lange termijn kan je hier zo veel tijd mee besparen. Daardoor kan je heel veel andere dingen doen in de tijd die je normaal gesproken kwijt was met extra vaat doen of met het uitzoeken en sorteren na afloop van het programma.