Onthardingszout vaatwasser in toekomst milieuvriendelijker |
Onthardingszout voor de vaatwasser is zowel onmisbaar als onhandig. Maar in de toekomst komt er misschien wel een vervangend middel, handzamer in gebruik en beter voor het milieu.
Onthardingszout vaatwasser
Het reservoir voor het onthardingszout bijvullen is één van de vervelende klusjes in de huishouding. Vaak gaat het dan ook gepaard met flink wat geknoei. Na gebruik komt het onthardingszout vaak in het afvalwater. Het verbruik van dit afvalzout verschilt per vaatwasser, maar doordat er jaarlijks in totaal toch flink wat vaatwaszout in het water terechtkomt, heeft dit gevolgen voor de hardheid van het water. In een groot deel van Nederland is het water dan ook aan de harde kant.
Polymeer
Ook in de Nederlandse industrie gebruikt men miljoenen kilo’s onthardingszout. Volgens dr. ir. Sjoerd van Nispen, van de Technische Universiteit Eindhoven, moeten vaatwassers een onthardingsunit krijgen. Van Nispen ontwikkelde een polymeer dat het harde water voor gebruik tijdelijk zacht maakt. Deze polymeren – grote en langwerpige moleculen - veranderen in bolletjes wanneer ze in het water komen. De bolletjes zijn in staat magnesium en calcium aan zich te binden en veranderen van structuur als ze in warm afvalwater komen.
Kalkaanslag
Het mooie van de polymeerbolletjes is dat ze het magnesium en calcium uit het water filteren. Wanneer ze zich van het magnesium en calcium hebben ontdaan, zijn ze weer klaar voor gebruik. Dit proces vermindert kalkaanslag aanzienlijk, waardoor je vaatwasser een stuk langer meegaat. Het concept voor de innovatieve oplossing ligt bij technostarter Afira, een bedrijf dat uitvindingen in de markt probeert te zetten. Het is nog even de vraag wanneer de ‘gewone’ vaatwasser klaar is voor deze oplossing.